top of page

Ensembler & Repertoar

Byglingarne
Messingssextett
 

Byglingarne är orkesterns messingssextett. Det är tradition att inte räkna med trummor i gamla militära besättningar eftersom det ibland spelas med eller utan trummor beroende på repertoar. Oftast brukar dock vår trumslagare vara med så vi uppträder mest som septett.

Namet är en ordlek på ett begreppet som kommerr från 1700-talet då Stockholms brandvakter bar med sig bygel, ett gripverktyg med stång, med vilket de kunde greppa störande personer om halsen. Brandvakternas öknamn "bygling" förkortades senare till "byling" och kom att användas om Stockholm poliser efter 1850 års polisreform, varefter det senare spred sig i landet.

 

En bygel är även den lilla rörbit på brassinstrumenten man stämmer med, därav det passande namnet.

Kåren
 

Kåren är en symfonisk blåsorkester där målet är att ha en så bred repertoar som möjligt. Detta för att kunna medverka i så många olika sammanhang som möjligt.

 

Från att ha varit en orkester som mestadels spelat vid olika evenemang kopplade till poliens verksamhet, utexaminering av nyutbildade poliser, invigning av nya polisstationer, underhållningskonserter för skolpoliser m.m. har kåren mer och mer satsat på egna konserter och produktioner.

T.ex. genomfördes en konsert på konserthuset i Stockholm tillsammans med Pernilla Wahlgren där musik ur musikalen Grease framfördes.

 

 

bottom of page